Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Διασύνδεση και του Μουσείου Τσαλαπάτα με το δίκτυο Μουσείων

Πρότεινε η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ομίλου Ιδρύματος Πειραιώς
Γράφει: magnesianews.gr
19/05/2011, 12:00

Τη διασύνδεση του Μουσείου Τσαλαπάτα, που απεικονίζει την ταυτότητα της σύγχρονης πόλης του Βόλου (τη βιομηχανική), με το δίκτυο των μουσείων, που αναφέρονται στην αρχαιότητα, πρότεινε η Αναστασία Λούδη, γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ομίλου Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με θέμα τη διασύνδεση πολιτισμού και τουρισμού.
Η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ομίλου, πρότεινε το Μουσείο Τσαλαπάτα, να συνδεθεί με το δίκτυο Μουσείων που θα δημιουργηθεί, παίζοντας σημαντικό ρόλο για να κρατήσει τους τουρίστες στην πόλη του Βόλου.
Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών Βάσω Αδρύμη, εκτίμησε ότι οι δράσεις του πολιτισμού και του τουρισμού μπορούν να συνενωθούν και έκανε λόγο για παράλληλη λειτουργία τους, ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην περιοχή. Πρότεινε τη συνένωση σε ένα δίκτυο όλων των τοπικών μουσείων (με πυρήνα ένα κεντρικό μουσείο της πόλης), ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, καθώς η πορεία τους είναι φθίνουσα και πρέπει να βρεθούν τρόποι καλύτερης προβολής τους.
Η πρόεδρος του Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζώκα τόνισε ότι ο Δήμος προσπαθεί, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και η περιοχή, να βοηθήσει τον τόπο μέσα από την ανάπτυξη και αυτή είναι η τουριστική.
Γι’ αυτό και Δημοτική Αρχή εστιάζει την προσπάθειά της στην τουριστική ταυτότητα στην επικράτεια του ενιαίου Δήμου Βόλου, με στόχο την προβολή και την επισκεψιμότητα όλο το χρόνο, ενώ ανέφερε ότι μέσα από τον πολιτισμό, μπορούμε να έχουμε ποιοτικότερο και πιο δυναμικό τουρισμό.
Ο Άρης Σαπουνάκης, επίκουρος καθηγητής χωροταξίας του Π.Θ. μίλησε για την ταυτότητα των πόλεων και την πολιτιστική ανάπτυξη και επισήμανε ότι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου μιας πόλης όπως ο Βόλος, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η Νότα Πάντου, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. αναφέρθηκε στα μουσεία ως φορείς μνήμης και τοπικών αλλαγών, που παίζουν καθοριστικό ρόλο μέσα από τον πολιτιστικό τουρισμό. Τόνισε δε ότι πρέπει να εμπλακεί η τοπική κοινωνία σε όλα τα στάδια υλοποίησης και σχεδιασμού ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης.
Τέλος, ο Γ.Γ. του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Μάριος Καμμένος επισήμανε ότι ο πολιτισμός είναι πολύ σοβαρό ερέθισμα για κάθε δυνητικό επισκέπτη, προκειμένου να επιλέξει κάποιον προορισμό και η περιοχή πρέπει να βρει τρόπους για να αναπτύξει αυτά τα ερεθίσματα (όπως και πολιτιστικά δρώμενα, γαστρονομία και τρόπος ζωής στην περιοχή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου